01 Header

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Diyanet’in parlayan yıldızı Mil Diyanet Sen, 2024’ün de en hızlı büyüyen sendikası oldu. Geçen sene olduğu gibi 2024’te de Diyanet’in 3. büyük sendikası olma özelliğini korudu. Dört yılda ortaya koyduğumuz çalışmalar ve faaliyetlerle aslında sadece Diyanet’in değil, sivil toplum kuruluşu bağlamında ülkemizin parlayan yıldızı olmuştur.

Diğer sendikaların ve STK’ların boş bıraktığı ve yeterince yer ayırmadığı ‘Önce Ahlak ve Maneviyat’ eksenli çalışmalarımız, sendikamızın ilgiyle takip edilmesini sağladı. Bu alanda ciddi çalışmalar yürürttük. Çok önemli işlere imza attık. Özellikle ülkemizde yaşanan ve çok tehlikeli boyutlara ulaşan manevi tahribat ve çözüm önerilerine ilişkin çalışmalarımız hem Diyanet hem de kamuoyu tarafından ciddi karşılık buldu.

‘Manevi ve Ahlaki Kalkınma Yasası’ teklifimiz, ‘Önce Ahlak ve Maneviyat’ın tüm okullarda ders kitabı olarak okutulmasının müfredata alınması teklifimiz, Rtük bünyesinde ‘Ahlak Denetim Kurulu’ oluşturulması önerimiz kamuoyu tarafından ilgiyle takip edildi.

Kurulduğumuz günden itibaren özellikle İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı zulüm yasası, aileyi, gençliği ve toplumu ifsat eden eş cinsel sapkın LGBT dernekleri, kadın cinayetlerinin ana sebeplerinden olan süresiz nafaka zulmü gibi aziz milletimizi ilgilendiren konulara ilişkin yaptığımız çalışmalar ciddi anlamda ses getirdi.

Cuma hutbelerine yapılan müdahalelere ve bu bağlamda Diyanet’e yapılan saldırılara karşılık, ‘minber dokunulmazlığı’ teklifini gündeme getirdik. Sürekli Atatürk ve Laiklik üzerinden Diyanet’e ve çalışanlarına karşı yapılan saldırılara bir son vermek için, yapılacak anayasa değişikliğinde özellikle LAİKLİĞİN tanımının yapılmasını önerdik. Çünkü laiklik bu ülkede hep İslam düşmanlığı olarak tatbik edilmiştir.

Bu bağlamda, özellikle dinimize, diyanetimize, dini değerlerimize ve din görevlilerimize karşı yapılan saldırı, hakaret ve fiziki müdahalelere karşı en etkili refleksleri yine Mil-Diyanet Sen göstermiş, ilgili şahıslar hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurularında bulunmuştur.

Sendikamız, cami dernekleri ve muhtarlar tarafından baskı altına alınmak istenen din görevlilerimize sahip çıkmış, anında müdahale etmiş ve gereğini yapmıştır. Din görevlilerimizi asla yalnız bırakmamıştır. Özellikle cami derneklerinin Diyanet’e bağlanmasına ilişkin ciddi kamuoyu oluşturmuş ve nihayet Başkanlığımız 2024-2028 Stratejik Plan’da bu teklifimizi plana dahil etmiş, en kısa zamanda bu derneklerin Başkanlığımıza bağlanması için mevzuat çalışmalarını başlatmıştır.

Başkanlığımızın her kademesinde çalışan personelimizin yanında olduk. Kur’an kursu öğreticilerinin öğretmen statüsüne alınması için kamuoyu oluşturduk. Vekil din görevlilerimizin kadro talepleri ve özlük haklarına ilişkin çalışmalarımız, MBSTS sınavında yaşanan adaletsizklik, nakillerde yaşanan sıkıntılar, imam hatip ve müezzin kayyımların talepleri, vaiz ve murakıpların özlük hakları, din hizmetleri uzmanlarımız, vhki, şef, şube müdürü, yardımcı hizmetler sınıfı, şoför vb. personelimizin yaşadıkları tüm sıkıntıların çözümü için ciddi gayretler gösterdik. Çiçeği burnunda Diyanet Akademisi’nde görev yapan personelimizi de unutmadık.

Cami ve Kur’an kurslarımızın ısınma ve soğutma faturalarının devlet bütçesinden karşılanmasını, barınma sorununun çözümü için ‘Diyanet-Toki Lojman Projesi’ni gündeme getirdik. Personelimizi mağdur eden, alt yapısı yetersiz bankalarla yapılan haksız banka maaş anlaşmalarının iptali için yargıya başvurduk. Dava süreci halen Anayasa Mahkemesi’nde devam ediyor.

Binlerce personelimizin sınava girdiği sınav merkezleri girişlerinde ‘Emanet Kabul Stantları’ açarak bir ilke imza attık. Yine sınava girecek personel için ücretsiz servis imkanı sunduk. Ankara’da indirimli otel anlaşmaları imzalayarak sendika farkı gözetmeksizin tüm personelimizin hizmetine sunduk.

Mil-Diyanet Sen olarak Diyanet İşleri Başkanı’nın atama ile değil, seçimle gelmesini savunduk. 150 Bine yaklaşan personeliyle büyük bir teşkilat olan Diyanet İşleri Başkanlığımız bunu gerçekleştirecek istidada sahip olduğu kanaatindeyiz. Ayrıca üzerinden 14 yıl geçmiş ve üzerimizde dar gömlek olarak duran, ihtiyaçlarımızı karşılamaktan uzak, beklentilere cevap veremeyen Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası’nın acilen güncellenmesini talep ettik.

 ‘Artık alternatif var’ söylemiyle yola çıkan Mil-Diyanet Sen; Diyanet’in parlayan yıldızı olmuş, yetkiyi devralma hedefine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Ne var ki, sendikamız büyüdükçe doğrudan personelimizin iradesi ve tercihlerini hedef alan saldırılar da yoğunlaşmıştır. Tehditle, şantajla, baskıyla gözümüzü korkutmaya ve önümüzü kesmeye çalışanlar olmuştur.

Boşuna uğraşmayın beyler! Başaramayacaksınız. Çünkü artık maya tutmuştur. Diyanet çalışanları kararını vermiş ve Mil-Diyanet Sen çatısı altında toplanmaya başlamıştır. Yorgun, bitkin, miadı dolmuş, söyleyecek sözü kalmamış, çürümüş, deforme olmuş, yaralanmış, güvenirliliğini kaybetmiş, korkak, mıymıntı, güç zehirlenmesine mübtela olmuş, yetkili ama etkisiz sendikanın camiamıza vereceği herhangi bir katkı ve fayda söz konusu değildir.

Celaleddin GÜL

Genel Başkan

Powered By aSa